top of page

Hálószoba garnitúra

Restaurálás menete

Teljes képért kattintson a galériára

A bútoregyüttes két ágyból és egy szekrényből állt. A restaurálást Lehoczki László kollégámmal együtt végeztük. A hálószoba garnitúra a polgári politúrozott bútorok jellemző hibáit mutatta: kifakult fafelületek, hiányos díszlécek, furnérozás javítása és a foltos, elöregedett felületkezelés újbóli felépítése. 

A restaurálás menetében első feladat volt a felület letisztítása, majd az elöregedett lakkozás eltávolítása. Furnérozott felületeknél kiemelt hangsúlyt kell fordítani a kíméletes lakk eltávolításra, ezért a vegyszeres kezeléseket részesítjük előnyben. Oldódási próbákkal megkeressük azt a keveréket, amivel oldhatóvá válik az elöregedett lakkozás. A keverékkel egy kis felületet beecsetlve a lakkréteg fellazul és óvatosan le lehet tolni egy szinlőpengével. Érdemes figyelmesen dolgozni, mert minden karcolás további sérülést és munkát fog eredményezni a restaurátor számára. A lakkréteg nagy részének eltávolítása után újbóli oldószer ecsetelése következik, amit acélgyapottal távolítunk el a felületről.

A tisztítás után következtek a fa hiányok kiegészítései és furnérhibák pótlása. A kiegészítéseket az eredetinek megfelelő faanyag használatával végeztük.

A pótolt fa részek pácolása után befejező műveletként történt a sellak-politúrozás újraépítése.

bottom of page