top of page

Polgári politúrozott bútorok restaurálása

A politúrozott bútorokkal berendezett szoba még akkor is összhangot teremt, ha az egyes bútorok nem egy korszakból, nem egy garnitúrából valók, nem egyfajta fából készültek. A korabeli mesterek arányérzéke és mintakövetése az, ami egységet teremt a bútorok különbözőségében. Restaurálásuk során nagyon sok technikával lehet találkozni: aranyozással, fém, csont, gyöngyház és faberakással, tus és olajfestéssel, textil és kerámiabetétekkel, de legfőbb dísze a bútoroknak a fa rajzolata: furnérterítékből összeállított minták.

Polcos tálalószekrény

A tálalószekrény a XIX. századi szalon berendezések középpontja, a fogadóhelység dísze. Ez a bútor egykor egy polgári lakásnak megbecsült darabja lehetett, szép rajzolatával, faragott, barokk jellegű polc-felsőszekrényével.

Faragott női íróasztal

A mozgalmas, gazdagon díszített női íróasztal  magához vonzza a szemet és arra késztet, hogy végigsimítson az ember szép vonalú faragványain.

Hálószoba garnitúra

A garnitúra furnérterítékei leginkább a német  barokk ausburgi bútorgyártó  központ stílusára emlékeztetnek: a gondosan összeállított furnérterítékek, csűrlős motívumok és gyökérberakásos betétek.

Ülőgarnitúra

A régi stílusok újra alkalmazása a XIX. század második felétől kezdődött. A letisztult biedermeier korszak után visszatértek a korábbi stílusok díszítettebb bútoraihoz. Ezek a bútoregyüttesek már nagyobb példányszámban készültek manufaktúra jellegű műhelyekben, kifejezetten a polgárság számára gyártották.

Please reload

bottom of page