top of page

MŰEMLÉKI RESTAURÁLÁS

  Az alább felsorolt tárgyak és épületelemek felújítása és restaurálása tartozik a műemléki fa restaurálás témakörébe: kapuk, ablakok, ajtók, fal és mennyezeti burkolatok, lépcsők, parketták, valamint az épületek berendezése: oltárok, szobor-talpazatok, sekrestye-szekrények, kastély berendezések.

 

  Minden olyan épület, legyen az kastély, villaépület, templom, középület, vagy lakóház, amely műemléki védettséget élvez, annak felújításához és restaurálásához építési, vagy örökségvédelmi engedély kérelmezése szükséges. Az engedélyeztetési eljárást és a restaurálást névjegyzékbe vett műemléki restaurátor végezheti. Az épület védettségi listán való szereplését a www.muemlekem.hu oldalon lehet ellenőrizni, a kiemelt műemlékekről, és műemlékvédelemről a www.forsterkozpont.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

  A restaurálás során a műemléki tárgyakat egyrészt eredeti állapotukban szükséges megőrizni, ugyanakkor az esetek többségében a rendszeres igénybevételnek is meg kell felelniük. A szerkezetében meggyengült gomba- és rovarkárosodott faanyagokat fertőtlenítéssel, majd a faanyag szilárdításával  lehet konzerválni, az elkorhadt részeket ki lehet egészíteni. Egy meghatározó tárgynál, például egy oltárszekrény restaurálásánál a fa törésfelületéhez illeszkedő pótlásokkal is lehet dolgozni, hogy minél több eredeti rész megmaradjon a tárgyból.  Amennyiben az adott tárgy annyira leromlott állapotban van, hogy már nem megmenthető, akkor az eredeti formának és szerkezetnek megfelelő rekonstrukciót kell készíteni. Egy erősen károsodott kapu esetében a mindennapi használat szükségessé teszi a nagyobb terhelést nem bíró részek rekonstrukcióját.

Villa felújítás

Budapest, mátyásföldi villanegyed

Ez a műemlék jellegű épület a mátyásföldi villanegyedben található. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy törekednek megőrizni minél több eredeti elemet, így kerülhetett sor a nyílászárók és falburkolatok felújítására. 

Főbejárat kapujának restaurálása

Budapest, Budai Irgalmas Rendi Kórház főbejárata

Az eredetileg 1815-ben létesült Budai Irgalmas Rendi Kórház 1903-as újraépítése során készült el a ma is látható neogótikus homlokzat és főbejárat Kiss István és Fliglauf Károly tervei alapján. A 2015-ös energetikai felújítás keretében került sor a kapuzat restaurálására.

Diagnosztikai vizsgálatok

A műemléki épületek fa berendezéseinek, nyílászáróinak anyagvizsgálata szükséges lehet a kutatási dokumentáció részeként. A restaurálás megkezdése előtt készül egy állapotfelmérés és fotódokumentáció, melynek során a restaurátor megpróbálja feltárni az eredeti állapotot, esetenként műszeres diagnosztikai vizsgálatok segítségével. 

Please reload

A restaurálás mellett fontos a kutatási, restaurálási, áthelyezési dokumentáció, szakértői vélemény megírása és az esetenként szükséges műszeres  diagnosztikai vizsgálatok elvégzése is. A dokumentációk elkészítése elengedhetetlen a műemlékvédelmi engedélyeztetési eljárásoknál, illetve fontos a pályázati elszámolásoknál is.

bottom of page