top of page

Faragott női íróasztal

Megelőző állapot

Ez a dúsan faragott íróasztal a legszebb hagyományait idézi a reneszánsz stílusnak. A delfinek által tartott, női íróasztal, rengeteg faragott reneszánsz motívumot felsoroltat: tojásléces sormintát, maszkos-kartusos kompozíciókat, sárkányos, akantuszos véseteket, rozettából induló gyümölcs és virágfüzéreket. Gyönyörű asztal, a restaurátor számára szép munka.

Egy tárgynál mindig nagy dilemmát jelent, hogy mi az a köztes állapot, amit el kell érni a tárgyon a restaurálás során. Egy régi bútornál mindig fontos szempont, hogy ne az legyen a cél, hogy „új bútort” készítsünk belőle. Viszont megjelenik az az igény is, hogy a bútor eredeti fényéből is megcsillantsunk valamennyit. Egy olyan középutat kell választani, hogy a bútor esztétikai megjelenése egységes legyen. Ha viszont minden használatból eredő kopást, apró karcolást, sérülést kijavít a restaurátor, akkor a bútor patináját teszi tönkre, gyakorlatilag meghamísítja a bútort. Alapvetően törekedni kell rá, hogy minél több alkatrész megmaradjon eredetinek.

Teljes képért kattintson a galériára

Restaurálás közben

A poros felületi szennyeződések eltávolítása zsíralkohol szulfát 1 %-os oldatának habjával. Dimetil-klorid és metanol keverékével távolítottuk el a besötétedett sellakk-politúr réteget, mechanikus tisztítás alkalmazása mellett, acélgyapot és szinlőpenge segítségével. A faragásoknál 4-5 alkalommal ismételt vegyszeres tisztítás után acélgyapottal távolítottuk el a lakkréteget, majd denaturált szesszel zsírtalanítottuk a felületet. Az asztallap sima lapján található fekete alappácot és lakkréteget szintén többszöri vegyszeres tisztítással, illetve szinlőpengés mechanikus tisztítással lehetett csak eltávolítani.

A lábazat korhadt állapota miatt a felületet szilárdítottuk Paraloid B72 10%-s xilolos oldatával.

Számos helyen volt a faragványon és az asztallapon sérülés. A faragványok kiegészítéseit az anyagnak megfelelően hársfából végeztük, csontenyv és bőrenyv 1:1 keverékével ragasztva.

A kiegészített felületek pác-retusa után az eredeti technikának megfelelően sellakk-politúrral történő felületkezelés következett, 15 %-os töménységgel indítva, majd a fényezés folyamán folyamatosan hígítva az oldatot.

 

Teljes képért kattintson a galériára

Restaurálás után

Ebben az esetben a megrendelő kérésére dokumentációt is készítettem, amely tartalmazta a leírást, állapotfelmérést, restaurálási tervet, a történeti hátteret, a restaurálás részletes leírását valamint javaslatokat a tárgy további kezeléséhez.

Az íróasztalhoz a hiányzó fiókzárak pótlására pontos rekonstrukciót készített Bartos Mihály kovács és fémrestaurátor.

Teljes képért kattintson a galériára

bottom of page