top of page

Festett kamarásasztal restaurálása

Erdély, Homoródalmás

Teljes képért kattintson a galériára

A kamarásasztal a Létavértesi Református Gyűjtemény tulajdona. A tárgy egy tűzeset során több helyen megégett, szerkezetileg és esztétikailag is igen komoly károsodások érték. A restauráláskor az volt a cél, hogy a szerkezetileg meggyengült elemeket kiegészítve megerősítsük, a gyenge megtartású elemeket szilárdítsuk a tárgy további károsodásainak megelőzéseképpen. A tárgy kiállíthatóságának szempontja miatt a gyűjtemény tulajdonosában és a muzeológusban felmerült az igény, hogy az esztétikai károsodásokat is szükség lenne helyreállítani. Az elszenesedett maradványok szükségessé vált eltávolításával lehetőség nyílt a törésfelülethez illeszkedő kiegészítések elkészítésére. A retusálás Rozsnyai Istvánnal és Bihari-Horváth Lászlóval történt egyeztetés alapján csak a kiegészített felületeken történt meg.

Az 1860-as datálású kamarásasztalt, feltehetően a Balázs család valamelyik tagja festette. Id. Balázs Pál bútorfestő-asztalos 1833-ban települt át családjával Abásfalváról Homoródalmásra. A század végéig fiával Ifj. Balázs Pállal és feleségével Sándor Máriával festették a falu bútorait. Idősebb Balázs Pál testvére Balázs Mózes vándor orgonakészítőként és bútorfestőként dolgozott, ezért lehetséges, hogy esetleg ő is részt vett a homoródalmási bútorok virágozásában.

 

A bútor egy tűzvész során megégett. Az oldalfal, az asztallap jelentősen károsodott. Az asztal alja hiányzik és az oldalsó kis fiókok is elvesztek már. A nyomok alapján az asztallap a barnás-bordó színnel festve volt, ezért a tisztításnál ügyelni kellett arra, hogy a festéknyomokat ne tüntessük el. Az elszenesedett rétegek eltávolítása után az asztallap szerkezetének stabilizálása és a kiegészítések elkészítése, retusálása valamint a hiányzó aljazat pótlása valusulhatott meg. A retusálás során vissza lehetett állítani az asztal tűzvész előtti megjelenését, amely lehetővé tette a tárgy kiállításba való visszahelyezését.

bottom of page