top of page

Kapuzat restaurálása

Budai Irgalmas Rendi Kórház
Megelőző állapot

Teljes képért kattintson a galériára

 A kórház 1903-as újraépítésével egy időben készítették a hozzá neogótikus stílusban illeszkedő főbejárati kapuzatot, amelyet az évek során átalakítottak és többször felújítottak. Feltehetően az 1930-as évek végén, 40-es évek elején egy hidraulikus ajtóbehúzó elemet rakhattak fel. A szerkezet nyomai és egy réz táblácska utal rá. 1964-ben bizonyosan történt egy felújítás, melyről a kapuzat belső, fenti ablakok alatt látható vésett felirat tanúskodik: „Nagy János 1964”. Az átalakítás során a fal síkjában álló kapuzatot beljebb vitték 60 cm-el, ennek során hasonló stílusban, de modern készítés-technikával és anyagokkal lett kivitelezve a két utólagos oldalfal. Ezen munkálatokkal egy időben, belül egy hőlégbefúvót helyeztek a kapu fölé. A szerkezetet tölgyfafurnéros faforgácslap elemekkel takarták el, tölgyfalécekkel keretezve, felülről egy natúr forgácsolt lappal lefedve. Az oldalfalak alapszerkezete egy vas zártszelvényből hegesztett keret, amely valószínűleg a hőlégbefúvó szerkezet súlya miatt lehetett szükséges. A keret köré lett építve egy tölgyfával furnérozott faforgácslap borítás, mely két oldalról fedte a szerkezetet. Az üvegezett részeket tölgyfa, profilozott beszögező lécekkel keretezték. Az új elemeket a régihez kereszthornyos csavarokkal rögzítették. A felújítás során alul a rugdosó deszkákat új elemekre cserélték, ezeket szintén csavarokkal rögzítették.

Restaurálás közben

 A kapuzat állapotfelmérése és a restaurálási terv elkészítése után oldódási próbákat végeztünk a felületeken. Az eredeti terv szerint az állagmegóvó restaurálás keretében csak letisztítottuk volna a szennyeződéseket és felfrissítjük a  felületkezelést, de az oldódási próbáknál kiderült, hogy sok helyen rossz állapotban van, így a régi bevonat eltávolítása mellett döntöttünk.

A felületkezelés eltávolítása után következtek a fa hiányok javításai. Az alsó szint kijavítása után, kívül és belül is állványzatot építettünk. A külső állványzat felállításához azonban a szintkülönbség kiegyenlítéséhez emelvényt volt szükséges építeni. A rácsozatot leszereltük és műhelyben tisztítottuk, majd felületkezeltük.

A felső szinten történt javítások után következett a kiegészített darabok retusálása, majd pedig a felületkezelés.

 

Teljes képért kattintson a galériára

Restaurálás után

Az állagmegóvó restaurálás során letisztítottuk a nagy mennyiségű rárakódott szennyeződést, kijavítottuk a fa hiányokat és újraépítettük a felületkezelést. A felújított rácsozatokat és egyéb vasalatokat visszaszereltük, majd elbontottuk az állványzatot.

A Budai Irgalmas rendi Kórház főbejáratának kapuzata a restaurálásnak köszönhetően újra dísze lett a gyönyörű neogótikus épületnek.

Teljes képért kattintson a galériára

bottom of page