top of page

Karospad rekonstrukció

Magyarország, Kisalföld

A rekonstrukcióknak nagyon fontos szerepe van a restaurálásban. Sok esetben akkor kell alkalmazni, ha maga a tárgy már nincs olyan állapotban, hogy kiegészíthető lenne,  a megrendelő viszont szeretne egy olyan bútort ami eredeti állapotában használható, vagy kiállítható. Ebben az esetben a rossz állapotú mintaként szolgáló műtárgyat konzerváljuk (hogy az állapota ne romoljon tovább) és egy új bútor készül a régi mintájájára.

Ennél a karospadnál az eredeti darab egy parasztház tornácán állt, ahol sütötte a nap és esett rá a beverő eső. Ugyan a pad még nem ment tönkre, de mivel múzeumi műtárgy, ezért hosszú távon nem maradhatott így. A megoldás az volt, hogy a régit restauráltuk és bekerült egy fedett kiállításba, ellenőrzött körülmények közé, ezzel párhuzamosan pedig elkészült a népi bútor rekonstrukciója is.

A rekonstrukció során a régi darab mérteit, arányait másoltam, a pántok is az eredeti tárgy formavilágát követték, kovácsoltvas szögekkel lett rögzítve a hagyományos technológiának megfelelően. A felületkezelés a korábbinak megfelelő sötétbarna festés lett.

 

Teljes képért kattintson a galériára

bottom of page