Villaépület restaurálása

Megelőző állapot

Teljes képért kattintson a galériára

1887-ben Kunkel Imre barátaival megalapította a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületét, amely szerződést kötött Beniczky Gáborral 75 hold megvételéről. Az alapszabályban kötelezővé tették a vásárlók számára, az egyesületbe való belépést, a vásárolt terület nem lehet 1200 négyszögölnél kisebb és kikötötték, hogy a területeken kizárólag villákat lehet építeni. Mátyásföld fejlesztésében nagy szerepet vállalt Paulheim József építész, egyesületi tag, aki a villák építésének nagy részét kivitelezte. A restaurált villa eredti tulajdonosa szintén szerepet vállalt a környékbeli építkezésekben.

A villában a nyílászárók meglehetősen rossz állapotban voltak. Rövid vizsgálódás után is látszott, hogy nem elegendő  a felület csiszolása és újbóli felületkezelése. A felület rengeteg helyen sérült. Az épületet a szocializmus alatt társasházként használták, ezalatt sok átalakításon ment keresztül és ez az ajtókon is meglátszott. Több utólagos ajtó is készült, reteszek, kallantyúk, biztosági zárak kerültek a szobaajtókra.

Az évek során legalább négy rétegben átfestették a nyílászárókat, spalettákat és a télikert falburkolatát, emiatt az ajtók, ablakok és spalettaszárnyak rosszul záródtak, a profilok festékkel feltöltődtek.

 

Restaurálás közben

A restaurálás során szükséges volt tehát eltávolítani az átfestéseket, a felületeket fáig tisztítottuk. Ezután következett a  szerkezeti megerősítés és a rengeteg apró hiba kijavítása, hogy a profilgyalult elemek mintája újból látható és esztétikus legyen, az ajtók élei egyenletesen fussanak.

 

A bejárati ajtók helyett újak készültek, a kapcsolt gerébtokos ablakok külső tokjának helyére modern, alacsonyabb hőátbocsátású tokok és ablakszárnyak kerültek, míg belülről megmaradhattak az eredeti ablakszárnyak és réz vasalataik, valamint az eredeti spaletták az ablak két oldalán lévő spalettatokokkal együtt.

A belső ajtók eredeti állapotban megmaradtak, a régi fürdőszobánál volt csak szükséges a tok részleges rekonstrukciója.

Teljes képért kattintson a galériára

Restaurálás után

A restaurálás során törekedtünk megtartani az alkatrészeket, zárakat, réz kilincseket. Az évek során már sérültek, cserélődtek, festékkel eltömítve használhatatlanná váltak. A szerkezetek szétszedése, tisztítása után, többnyire kiválóan működtek, esztétikus formaterevzésükkel újra a lakás díszeivé váltak.

A felületek letisztításával és kijavításával újra esztétikussá váltak az egyenesen futó ajtóélek, szép tagolású betétek.

Mivel a felújítás során az épület egészében a régi állapotot igyekeztek visszaállítani, a ház az 1800-as évek végi állapothoz képest csak néhány eltérést mutat. A télikertként elnevezett helyiség eredetileg nyitott volt, később építették be, ez a szoba most könyvtárszobaként funkcionál.

Teljes képért kattintson a galériára